Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Το χωριό μας, η Όσσα

ΟΣΣΑ: Στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου
Το χωριό μας, η Όσσα
Ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του Νομού Θεσσαλονίκης είναι, κατά γενική ομολογία, το χωριό μας, η Όσσα. Είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Βερτίσκος και έχει 600 περίπου μόνιμους κατοίκους. Το κλίμα της είναι μάλλον ψυχρό, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες η Όσσα είναι ολόλευκη και σκεπασμένη με πολύ αφράτο χιόνι.

Η πάνω γειτονιά
Η ιστορία της όμορφης Όσσας ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια. Είναι γνωστή από την Ελληνιστική περίοδο ως πόλη της Βισαλτίας, ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας την έλεγαν Βυσσώκα!!!

Το χωριό μας από ψηλά
Από μακριά τα κάτασπρα σπίτια του χωριού μας φαίνονται σαν προβατάκια που βόσκουν στην καταπράσινη βουνοπλαγιά. Ολόκληρο το χωριό είναι χωμένο κυριολεκτικά στο πράσινο. Την άνοιξη, όταν η φύση γιορτάζει, δε χορταίνει το μάτι σου να βλέπει το χωριό στολισμένο με άπειρα πολύχρωμα λουλούδια, ωραία φυτά και δέντρα γεμάτα άνθη. Από το χωριό μας περνά κι ένα ρέμα, το Ποταμάκι, έτσι λέγεται...
Οι δρόμοι του χωριού είναι ωραίοι και πάντοτε καθαροί. Δεν υπάρχουν σκουπίδια εδώ κι εκεί, καθώς οι κάτοικοί του ξέρουν τι θα πει καθαριότητα και το φροντίζουν. Τα σπίτια είναι καλοχτισμένα, άσπρα και πολύ περιποιημένα. Μπροστά τους απλώνονται ευρύχωρες αυλές και κήποι κατάφυτοι από οπωροφόρα δέντρα και κάθε λογής όμορφα φυτά και λουλούδια. Στα παράθυρα των σπιτιών υπάρχουν τοποθετημένες γλάστρες με καλλωπιστικά φυτά και πανέμορφα λουλούδια, τα οποία σκορπίζουν τριγύρω ένα μαγευτικό άρωμα. Η μικρή πλατεία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.
Το χωριό μας έχει δύο μεγάλες εκκλησίες και τέσσερα όμορφα ξωκκλήσια, τα οποία είναι στολισμένα με σπάνιες τοιχογραφίες. Στην κεντρική εκκλησία μας, την Αγία Κυράννα, θα δεις το σώμα της, το οποίο βρέθηκε πρόσφατα, μια παλιά παντόφλα της και το κρανίο της σε ένα χρυσό κουτί.

Η εκκλησία των Ταξιαρχών
Οι κάτοικοι του χωριού μου είναι ευγενικοί, φιλόξενοι και πολύ εργατικοί. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και είναι αγαπημένοι. Μοιράζονται τη χαρά, την αγωνία και τη λύπη τους. Συζητούν τα προβλήματά τους και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους, όταν κάποιος τους τη του ζητήσει. Οι άνθρωποι που συναντάς στο δρόμο δεν είναι νευρικοί αλλά ήρεμοι, με τη γαλήνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Οι κύριες ασχολίες τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Άλλοι πάλι εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και έτσι αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται καθημερινά με το αμάξι τους.
Στις γιορτές και στις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Όσσα όλοι οι κάτοικοι γλεντούν και διασκεδάζουν μαζί. Μεγάλο πανηγύρι γίνεται τη μέρα που γιορτάζουμε τη μνήμη της Αγίας Κυράννας στις 8 Ιανουαρίου αλλά και στις 28 Φεβρουαρίου. Η Αγία Κυράννα θεωρείται η προστάτρια του μικρού μας χωριού. Όλοι εκείνες τις ημέρες αισθάνονται χαρά και ευτυχία. Αφήνουν τις δουλειές τους και πάνε να βοηθήσουν στη γιορτή. Μερικές από τις ασχολίες που έχουν οι κάτοικοί μας είναι να πηγαίνουν τις απογευματινές τους ώρες να χορεύουν στον Πολιτιστικό Σύλλογο η Αγία Κυράννα. Ο Σύλλογός μας οργανώνει και τη Γιορτή Κερασιού, που γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο και έχει μεγάλη επιτυχία με τα τραγανά κεράσια που προσφέρονται.
Τα κυριότερα προϊόντα που παράγει το χωριό μας είναι τα κεράσια, τα ρόδια, ζυμαρικά από τη βιοτεχνία "Το ζυμαράκι", σαπούνια, ξύλα και βέβαια τα αμπέλια του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου που παράγουν κρασί και τσίπουρο.
Η συγκοινωνία με άλλα γειτονικά χωριά γίνεται με το αμάξι, το Κτελ ή με τα πόδια. Τις καθημερινές ή στις γιορτές έρχονται πολλοί τουρίστες για να επισκεφτούν το φανταστικό μας χωριό.


Το σχολείο μας
Στο επίκεντρο του χωριού μας βρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο της Δημοτικής Ενότητας Όσσας (το παλιό Δημαρχείο) και το Διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Όσσας.
Η Όσσα, το χωριό μου, είναι ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Μπορεί να μην γεννήθηκα σε αυτό, αλλά τόσα χρόνια που μένω σ' αυτήν πέρασα τα πιο χαρούμενα και ξένοιαστα χρόνια της ζωής μου, παρέα με τους αγαπημένους μου φίλους. Η καρδιά μου πλημμυρίζει από αγάπη για το πανέμορφο αυτό χωριό, γι' αυτό και είμαι σίγουρη ότι ποτέ και για τίποτα στον κόσμο δε θα μπορούσα να το αποχωριστώ...

Ιλιάνα Χαριζάνη, μαθήτρια Ε΄ τάξης Δ.Σ. Όσσας
Γεωργία Αλτίκη, μαθήτρια Στ΄τάξης Δ.Σ. Όσσας
Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από έκθεση των δύο μαθητών που γράφτηκε στο Σχολείο